Allmänt, Fika, Frukost, Lollo tipsar, Lunch, Mellis/Kvällis, Protein, Tillbehör Pofiberbröd, kalorisnålt, kvargbröd, lchfbröd, pofiber, proteinbröd

Pofiberbröd

Pofiber är potatisens fiber som renas, torkas och mals ner till mjöl. Nu tänker ni säkert va? Potatis? Det äter väll inte hon! 

Men faktum är att näringsvärdet är riktigt bra och själv pofiberna väger typ nada. (Näringsvärdet finns längre ner)
Fördelarna jag ser med pofiber är dess rika mängd fiber, 65/100 och har en bra balans mellan tarmfibrer och ämnesomsättningsfibrer som hjälper näringsupptaget och gör processen långsammare, samtidigt som blodsockernivån hållet sig o schack.

Att just baka med pofiber är grymt! Med dess rika mängd fiber binder den lätt en stor mängd vätska och gör brödet eller bakverken härligt saftiga. 

Och ett litet extra tips... för oss som inte äter gluten är detta det bästa att ersätta ströbröd med, tex. när man panerar fisk  eller schnitzel, eller den där mängden ströbröd man har i köttbullarna.


Näringsvärde pofiber per 100g
221 kcal
0,3g fett
17g kolhydrater 
5g protein

(1dl pofiber, 100ml väger 17g) 





Ingredienser:


1ägg 
1 dl äggvita (3vitor)
200g naturell kvarg.
50g pofiber
1/2 tsk bikarbonat ELLER 1tsk bakpulver.
Salt och andra kryddor om så önskas, tex brödkryddor. 
Jag brukar även ha i någon matsked psyliumfrön eller linfrön, gör jag dem som hamburgerbröd åker det i sesamfrön både i smet och som topping. 


Gör så här: 

Sätt ugnen på 200g.
Vispa upp all äggvita till ett fluffigt skum, tillsätt pofiber, bakpulver/bikarbonat, salt och eventuellt andra fröer & kryddor, kör sedan ett par varv till med elvispen innan äggulan och kvargen åker i smeten.

Forma till små runda tekakor och lägg på en blåst med bakplåtspapper. Är det svårt att forma så blöt händerna med lite kallt vatten. 
Grädda sedan mitt i ugnen ca. 15 minuter. 

Du har sedan ett bröd fullproppat med protein, väldigt lite kolhydrater och ja... i princip kalorifria ;)