Allmänt, Lollo tipsar, Lunch, Middag, Sallad, Tillbehör Stek, brunsås, kalvstek, rostbiff, söndagsmiddag

Kalvstek med brunsås

Jag ❤️ söndagsmiddag

KÖTT! SÅS! & PO.... näää just det BLOMKÅL!
Jag är så löjligt förtjust i kött & brunsås men jag för det på tok för sällan, dels för att det tar ju en del tid så det måste planeras, men också för att det är liiiiite småmeckigt att få till när man har alla mina "krav" på innehåll, eller ska vi säga vad det inte får innehålla?
Här är i alla fall min nyttiga variant av stek och sås, för att allt ska bli lite lättare skriver jag med vilka märken jag använder, men man kan självklart ta precis vilka produkter man vill.


Ingredienser: 

Köttet:
1kg rostbiff av kalv
2 msk oxfond med rödvin (knorr)
2 dl vatten
2 msk tomatpuré (kung markatta) 
4 lagerblad 
10 torkade enbär
1 msk timjan
1 msk tamarisoja (René Voltaire) 
Kryddor: svartpeppar, örtsalt, vitlökspeppar, rosmarin
Olivolja att steka i

Såsen:
Skyn från köttet
2dl matgrädde (4%ig laktosfri - milda)
1 msk maizena 
1/2 dl vatten
1 msk oxfond med rödvin (knorr)
Ev. Mer kryddor.

Gör så här:
Gnid in köttet med kryddorna, bryn det sedan i en stekgryta runt om.
Tillsätt resterande ingredienser till köttet och sätt sedan på locket toll grytan. Låt puttra på svag värme ca. 2 timmar, gå ibland förbi och häll lite av skyn över köttet så det får lite extra smak.

När köttet nästan ör färdigt - gör såsen! Häll över skyn från köttet (såååå gott) i en kastrull, tillsätt grädde, mer fond, maizena och smaka av med eventuellt mer kryddor. Låt såsen koka upp och sedan puttra och gåihop sig riktigt på svag värme. 

Jag serverar med kokt blomkål, sockerfri lingonsylt (Önos) och en krämig bönsallad med päron och pesto - det receptet finns också här på bloggen - smaklig spis!!