Allmänt, Lollo tipsar, Lunch, Middag, Sallad, Tillbehör Biffar, butternutpumpa, familjemiddag, gorgonzola, gorgonzolasås, middag, pumpa

Biffar i gorgonzolasås

Häromkvällen fick jag äran att bjussa föräldrarna på middag och det kan jag lova inte är det lättaste! Inte för att de inte är tacksamma eller kräsna - nej just för att enligt mig lagar min mamma den godaste mat i hela världen, och det är i sin tur sen maten de är vana vid.

Men jag älskar utmaningar i köket - här skulle lagas nyttigt och gott till päronen, och så vill man ju göra något de inte äter i vanliga fall, det slutade i alla fall till sist på nötfärsbiffar i gorgonzolasås, med ugnsrostade grönsaker och en stor grönsallad.


Ingredienser: 4 portioner


Biffar:
600g nötfärs
2 ägg
1 stor scharlottenlök
1 msk kalvfond
1 tsk timjan
Vitlökspeppar, vitpeppar & salt efter smak.

Sås:
150g smakrik gorgonzolaost
1/2 dl kavli ädelost på tub.
3dl matgrädde (milda mat extra 4% laktosfri)
1 stor scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk kalvfond
1/2 msk tamarisoja
1tsk Italiensk salladskrydda
Salt & peppar efter smak

Gör så här:
Börja med biffsmeten - finhacka scharlottenlöken och blanda ihop med övriga ingredienser i en bunke. 
Gör sedan såsen - Ta en tjockbottnad gryta och fräs upp finhackad vitlök & scharlottenlök i lite stekfett så det blir mjukt. Tillsätt sedan grädde, gorgonzolaost, fond, soja & kryddor och koka upp allt. Smaka av och känn efter om det behövs t.ex. mer salt, peppar eller ost. Jag tog här fram tuben med ädelost som var kvar från jul och tog i ca. en halv deciliter. Låt såsen sedan puttra på låg värme och börja steka biffarna i en stekpanna. Ge dem en yta på varje sida och lägg sedan över i grytan så de blir färdiga där i - då blir de mycket saftigare, låt allt puttra ihop 10 minuter under lock.
Servera med rostade rotfrukter, pumpa, sparris, sötpotatis och en stor grönsallad.