Allmänt, Lunch, Middag Soppa, cowboysoppa, husmanskost, lättlagat, matlådor, middag, storkok

Cowboysoppa

Hej och välkommen tillbaka till 90-talet :) En en riktigt god matig och rykande het soppa såhär på hösten är svårslaget, och denna smakade precis som jag minns från förr när mamma gjorde den fast då med potatis istället för blomkål och jag kör på minigrädde istället för vispgrädde/matgrädde. Jag kan garantera att denna soppa i högsta grad går hem hos hela familjen - stor som liten 😋
Ett par portioner är redan packade och infrusna till nästa vecka, få saker är så smidiga att ha med som lunchmat som soppa, här snackar vi om att ligga steget före... För i morgon åker fröken minsann till huvudstaden över helgen så då blir det inget matlådemeck på söndag 😊

Ingredienser:
500g nötfärs
1/2 blomkålshuvud
2 paprikor
2 morötter
10cm purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4msk tomatpuré
2msk kalvfond
1msk grönsaksfond
2 msk oregano
1 msk timjan
1krm svartpeppar
Olivolja till stekning
3dl matgrädde (milda mat mini 4%)
3dl lättmjölk
3 dl vatten *kan behövas mer vätska, ta i så fall literstank varje.
En stor knippe med första örter, jag hade timjan & oregano.

Gör såhär:
Hacka all lök och fräs upp i en gjutjärnsgryta med lite olivolja i.
Stoppa i färsen när löken är lagom mjuk och stek ihop med de torra kryddorna (oregano, timjan, svartpeppar).
Dela blomkålen i små buketter, skala morötterna och skiva i slantar och tillsätt detta tillsammans med all vätska, tomatpuré & fonderna ner i färsblandningen. Om det behövs mer vätska - tillsätt lite utav varje.
På med lock och låt detta koka samman cirka 15 minuter. När det återstår 3 minuter så hacka upp de färska kryddorna och paprikan och låt de koka med de sista minutrarna.
Servera med något gott bröd och nån klick creme fraiche om man vill.

smaklig spis 😋