Allmänt, Frukost, Lollo tipsar, Mellis/Kvällis, Tillbehör Mellanmål, Müsli, frukost, fröer, glutenfritt, mellis, pepparkaksmüsli

Pepparkaksmüsli

Nu kunde jag inte hålla mig längre, när jag såg pepparkakskvargen i butiken så var jag bara tvungen att köpa en burk trots att min mage föredrar laktosfritt - tur det finns tabletter man kan ta då och då.
Så för att göra pepparkaksupplevelsen ännu större varvet dags för den årliga rostningen utav pepparkaksmüsli, det är superlätt att göra och man kan ta precis vad man själv vill ha i.
I denna varianten har jag först och främst fröer, kokos, sojaflingor och även en mindre del glutenfria havregryn - jag ska göra ett försök att se hur kroppen reagerar på detta så just denna müsli kommer jag bara äta på morgonen om jag har ett träningspass inplanerat senare på dagen, allt för att energin ska komma till användning. I helgen kommer jag även göra en annan variant som inte innehåller havregryn utan då bara ta med fröer, fibrex, kokos och nötter.
Mängderna i receptet är höftade för jag har ingen aning om hur mycket jag tog av allt, självklart kan man byta ut allt och ha vad man vill ha i sin egen müsli.
.... Åh nu i skrivande stund kom jag precis på en variant med hallon & kakao.... Men det får bli ett annat projekt :)

Ingredienser:
1dl hela linfrön
1dl krossade linfrön
1 dl solroskärnor
1dl sojaflingor (kan uteslutas om man inte hittar)
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl melonkärnor
1/2 dl sesamfrön
1 dl fibrex (finns i alergihyllan)
1 dl glutenfria havregryn (jag har märket Semper)
1/2 dl riven kokos
1/2 dl rostade kokoschips
1 apelsin, skal & saft
1 påse pepparkakskrydda
1/2 dl tranbär
1dl vatten (kan behövas lite mer)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop linfrö, solroskärnor, pumpakärnor, melonkärnor, sesamfrön, fibrex & havregryn i en stor ugnsform. Riv skalet av apelsinen och dela den sedan och pressa ur saften över fröna & grynen.
Häll över vatten och kryddan och blanda väl, allt ska vara fuktigt av vätska från vatten & apelsin.
Rosta sedan i ugnen i 5 minuter på 200 grader, ta ut och blanda runt och SÄNK värmen till 150 grader. Rosta muslin tills den är torr, ca. 30 minuter och rör runt då och då.
När muslin är färdig i ugnen, låt den svalna och tillsätt sedan kokos & tranbär.

Vill man ha nötter i som jag brukar ha, kan man ha mandlar, paranötter & hasselnötter med i ugnen, medans t.ex. valnötter, pekannötter & pistagenötter lätt bräns så dem kan man hacka i i efterhand tillsammans med kokosen.

Muslin får så mycket smak så den äts rättvisast tillsammans med naturell fil eller yoghurt, eller en kvarg smaksatt av tex vanilj eller pepparkaka då 😊

#1 - - Josefine Svärd:

MEn så gott! MÅSTE TESTA :O